Keelpijn, oorpijn, een ontstoken oog, een huidinfectie, een syncope of gastro-intestinale klachten: we zien in de spoedzorg regelmatig kleine pathologie. Een goed onderbouwde, generalistische blik is niet alleen nodig in de huisartsenzorg, maar in toenemende mate ook in de evenementenzorg en ambulancezorg. De hamvraag blijft altijd: moet deze patiënt naar een ziekenhuis? Volstaat een zelfzorgadvies? Moet er een huisarts of zelfs een chirurg meekijken? Prehospitaal en op triage worden we geacht zeer snel inschattingen en keuzes te maken. Dat kan knap lastig zijn!
De cursus Essentials of minor illness is geschikt voor zowel beginnende als ervaren verpleegkundigen van spoedgevallen, intensieve zorgen, ambulance, PIT, huisartsenwachtpost of bedrijfsgeneeskunde. Ook arts-assistenten zullen aan hun trekken komen!
In onze eendaagse cursus Essentials of minor illness leggen we met jullie een fundament voor het beredeneerd nemen van besluiten rondom kleine kwalen. Kunnen we in één dag een ervaren huisarts van je maken? Uiteraard niet. Maar we kunnen je wel de nodige red flags en praktijktips meegeven, zodat je met meer zelfvertrouwen en inhoudelijke bagage aan het werk kunt!
Essentials of minor illness vormt een drieluik met twee verdere ééndaagse cursussen: Essentials of clinical examination en Essentials of minor injuries. Wil je meer weten over lichamelijk onderzoek van armen, benen, gewrichten, wonden en kleine traumatische letsels, dan is “Essentials of minor injuries” allicht iets voor jou. Nog niet verzadigd? In “Essentials of clinical examination” leren we je basics rondom lichamelijk onderzoek en houden we de ABCDE nog eens kritisch tegen het licht. We doen dagelijks honderden onderzoeken en metingen, maar welke hebben nou eigenlijk nut en welke niet?